perjantai 19. toukokuuta 2006

14.5 - Tuusula Rannamaanteel ja koduteel

Meie ajuti kodu - Hyrylä gümnaasium - asub Tuusulas. Tuusula Rannamaantee - Tuusulan Rantatie - on kindlasti on mitmekülgsemaid kultuuriajaloolisi vaatamisväärsusi Helsingi läheduses. Koht, kuhu kultuuriinimesed suvilaid ehitasid või suvekorterit üürisid, oli Helsingile piisavalt lähedal, aga samas kauni Tuusulanjärve ääres. Nimedest näiteks luuletaja Eino Leino, kunstnikud Eero Järnefelt ja Pekka Halonen, kirjanikud Aleksis Kivi ja Juhani Aho, tõenäoliselt Soome kuulsaim helilooja Jean Sibelius.

Meie esimene peatuspaik oli Syväranta - http://www.lottamuseo.com/ -, mis kunagi oli rikka moskvalase Uschkoffi suvila ja mis alates 1936. aastast kuulus Lotta Svärd-organisatsioonile ja kus alates 1996. aastast on on Lotta Keskmuuseum. Lotta Svärd oli Soome naisorganisatsioon, mis üldjoontes vastab Eesti Naiskodukaitsele. Nõukogude Liidu survel organisatsiooni tegevus lõpetati.
Syväranta suvila, mis 1947. aastal põles maha triikrauast alguse saanud tulekahjust, on taastatud.



Suurem valik pilte Lotta Svärd Keskmuuseumist on

http://www.flickr.com/photos/91586547@N00/tags/muuseum/show/

Edasi liikusime jalgsi mööda kitsast rannateed, kus siiski üsna suur liiklus, nii et Tapio muretses pidevalt meie pärast. Järgmine peatuspunkt - kunstnik Pekka Haloneni kodu Halosenniemellä. Kui kunstnik 19. sajandi lõpul sellele väiksele kaljusele järve ulatuvale maatükile oma kodu hakkas rajama, vangutasid külainimesed päid - ei ole need kunstnikud ikka normaalsed inimesed: maja on liiga järve tuulte vallas ja maad ei saa harida, sest see on liiga kaljune. Maja aknad avanevad kolmest küljest järvele ja juuresolevate fotodegi järgi võib arvata, et järv pakkus pidevalt inspiratsiooni. Praegu tegutseb maja Pekka Haloneni majamuuseumina, kus on ka vahetatavad kunstinäitused - http://www.tuusula.fi/teksti.tmpl?id=145;numero=67240448

Omal ajal oli Pekka Haloneni kodu sageli ümberkaudsete kultuuriinimeste kooskäimiskoht. Puudutada näiteks klaveriklahve, millel Sibelius kunagi mängis, pakkus elamusi meilegi.





Bussiga sõitsime mööda ka teistest Tuusula rannamaantee vaatamisväärsustest, kuid nendega tutvumine jääb järgmisteks kordadeks. Hea ülevaate kõigist vaatamisväärsustest saab http://www.tuusulanrantatie.info/valikko.asp?Ryhma=351 ja Soomes äsja ilmunud paljude fotodega kaunistatud raamatust "Tuusulanjärven taitelijaelämää", autoriteks Juhani Salokannel ja Juhani Seppovaara. Vaata ka kaarti - http://www.tuusulanrantatie.info/kartat.asp Kõiketeadja bussijuht jagas lahkelt infot ka selle kohta, missugused tänapäevased kuulsused ühes või teises majas elavad. Tuusula rannamaantee äärsed majad ja krundid ei kuulu just odavamate hulka.

Meie aeg Soomes on selleks korraks otsa saanud. Jätame hüvasti Tapioga, kes meiega 24 tundi ööpäevas jändas, kõigume veidi tuulisel merel ja olemegi jälle kodus.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Looks nice! Awesome content. Good job guys.
»

Anonyymi kirjoitti...

Your are Excellent. And so is your site! Keep up the good work. Bookmarked.
»