perjantai 19. toukokuuta 2006

12.5 - päev Helsingis ja Suomenlinnas

PROGRAMM:
1. Pärast jalutuskäiku läbi Helsingi kesklinna kohtume Kauppatori sadamas Hyrylä gümnaasiumis külasolevate sakslaste ja nende soomlastest majutajatega. Kauppatori - http://www.virtualhelsinki.net/helsinkipanoraama/kauppatori.html
2. Sõit laevaga Suomenlinna - http://www.suomenlinna.fi/

Vaated laevalt Helsingile ja ...

... Suomenlinnale
3. Paarlaastihuones Platoni Akadeemia teatritrupi esituses näidend "Von Beckereistä viimeinen", mis rääkis 1775. aasta sündmustest tollase Soome aadelkonna elus.

4. Tutvumine Suomenlinnaga ja vaba aeg päikese paistel


5. Kõned J.V. Snellmani mälestussamba juures.
2006. aasta on Soomes Snellmani mälestussaasta (http://www.snellman200.fi/etusivu/fi.jsp) ja just 12. mai oli tema 200. sünniaastapäev. Jättes kõrvale kõik muud tähtsad asjad, mida Snellman Soome ja soomluse heaks tegi, siis vähemalt seda, et tänu Snellmanile sai Soome oma raha - marga - peab kindlasti nimetama. Egas siis Snellmani kuju ilmaasjata just Soome Panga hoone ees seisa. Snellmani ja margaga plakateid paistis Helsingis mitmel pool silma ja lisaks meie kolmes keeles peetud kõnedele toimus sel päeval Helsingis mitu tähtsat Snellmanile pühendatud üritust.
Leia pildilt Soome margaga plakat

Sakslased pühendavad oma kõne W. Brandtile

Hendrik (soome keeles) ja Allar (eesti keeles) räägivad Lennart Merist

Platoni Akadeemia õpilased kõnelesid kõige rohkem sellest, mida paha teeb kapitalistlik ühiskond inimesega.


6. Väike linnaekskursioon ja vaba aeg Helsingi nautimiseks. Või kuidas keegi seda täpselt kasutas...
Tuomiokirkko - http://www.senaatintori.fi/tekstisivu8.htm


Tuomiokirkko asub Senaatintori - http://www.senaatintori.fi/index.htm. See piirkond on Helsingi vanim osa, arhitektuuriliselt meenutab ka Tartu kesklinna, sest ehitusstiil ju sama - klassitsistlik. Keset Senaattitori on Vene tsaari Aleksander II mälestussammas.


Vaade Tuomiokirkko trepilt Helsingi Ülikooli raamatukogule - http://www.senaatintori.fi/tekstisivu9.htm


Säätytalo - http://www.virtualhelsinki.net/tour/goto/saatytalo.html

Aleksis Kivi mälestusmärk ja Soome Rahvusteater

Vaatamisväärsus Helsingi raudteejaam?

Kolme Sepa kuju ja väljakSoome parlamendihoone - Eduskunta - http://www.eduskunta.fi/. Soome parlament tähistab 2006. aastat 100. sünnipäeva, kusjuures esimesena Euroopas said 1907. aastal Soomes valimisõiguse ka naised.

Kaugemal veelkord parlamendihoone, keskel Soome suure kangelase Mannerheimi mälestusmärk - http://www.virtualhelsinki.net/tour/goto/mannerheimin_ratsastajapatsas.html. Tänav, mille ääres nii parlamendihoone kui Mannerheimi kuju on, kannab samuti Mannerheimi nime ja on üks Helsingi pikemaid tänavaid.

7. Kiasma - Moodsa Kunsti Muuseum - http://www.kiasma.fi/. Parajasti on selles rahvusvaheline näitus ARS 06, mis on saanud vastakaid hinnanguid, ilmselt just seetõttu, et nii mõnedki taiesed sellel näitused kompavad kunsti piire. Meie õpilased on sel kevadel kahel korral näitust vaatamas käinud ja vastukajad on olnud head. Mõned pildid ka illustreerimaks, missugust kunsti sellelt näituselt leida võib.

Miljonimängu küsimus - mis on pildil? Helsingi kõige uuem kaubanduskeskus Kampinkeskus - http://www.kamppi.fi/, aga ka bussijaam, mis asub maa sees keskuse E-korrusel.

Järgmine miljonimängu küsimus - mis on pildil? Õige vastus - bussijaama ootesaali kaunistus. Nii seesuguste kaunistuste kui ka bussijaama ehituse tõttu - uksed avanevad ootesaalist otse bussi, kui buss kohal on - ütles Tapio, et see paik meenutab talle skifi-maailma.

8. Meie kodu järgmiseks kaheks ööks - Hyrylän Lukio. Gümnaasiumis on u 900 õpilast ja õpetajat ja kuna ta Soome koolidele omaselt on ühekorruseline ja mitmete juurdeehitatud tiibadega, siis on kool pindalalt üsna suur ja koridorid pikad ja keerulised. Koolimajaga seoses võib taas nentida, et kõik maailmas on suhteline. Kooli kohta, mis meie õpilastelt ülivõrdeid välja meelitas, ütles Tapio, et nende kool on kole, meenutab keskitysleiri - koonduslaagrit!!!

Õpilasomavalitsuse ruumJa nüüd öörahu - vähemalt ütleb Helja nii. Mis tegelikult sai, sellest vaikib ajalugu ... või rääkivad kommentaarid

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Really amazing! Useful information. All the best.
»

Anonyymi kirjoitti...

Your are Excellent. And so is your site! Keep up the good work. Bookmarked.
»