tiistai 14. lokakuuta 2008

Kivi päev

10. oktoobril käisime A. Kivi päeval. Varasematel aastatel ma seal käinud ei ole. Üldmulje oli väga hea.
Seal olime abiks registreerimisel, mis oli minu jaoks uudne kogemus :). Oleks teinekordki abiks.
Registreerimisel jagasime kõigile ümbrikud, mille peal oli rühma nimi, kus toimus hilisem tegevus.
Pärast registreerimist suundusime edasi M. Reiniku uude koolimajja. Peaks mainima, et seal olid väga ilusad ruumid.
Seal kuulasime TÜ Soome keele lektori loengut eestlastest ja soomlastest. Sain teada palju uut ja huvitavat. Pärast toimus loengu põhjal viktoriin, mille võtis Eerode rühm.

Pärast loengut läksime sööma. Toit oli väga hea.

Edasine tegevus toimus rühmades. Mina sattusin Simeoni rühma , mis tegeles näitlemisega. Tegime igasugu huvitavat ja lõpuks etendasime väikse etüüdi Kevadest. Ma loodan, et kõigile meeldis.

Kokkuvõttes oli väga tore päev ja ma ei kahetse , et ma seal käisin :).

Kairi

AleXXXis Kivi Päev

Minu päev algas koolis, enne jalutust keeldusime õpetaja Helja pakutud variandist meid autoga kohale viia, Audi A4 1.6 valge bensukaga oleks ta pidanud tegema kolm tiiru, ning bensiin oli kallis veel too päev, siis võtsime jalad tagumiku alt välja ja hakkasime astuma. Kohale jõudes saime ilusad ümbrikud täis raamatuid ning läksime allakorrusele sööma. Söödud - joodud läksime tagasi ülesse kus istusime natukene aega ning nautisime õpilase Ragnar Pärni iPod Nano-t. Loengu alguses tutvusime teiste koolidega, oli palju ägedaid nägusid, siis tuli ehe soomlane kes rääkis meile Soome seost Eestiga. Pärast soomlase pikka loengut tegime viktoriini, mille me kaotasime, ning siis läksime sööma teise majja. Tagasi tulles nägime tuttavaid nägusid keda sai tervitatud, siis jagunesime klassidesse. Hilinesime Mihkliga natuke enda gruppi tundi ning palusime vabandust ja kuulasime. Teada saime, et ülesandeks on paaridesse jaguda loosi põhjal ning seejärel joonistada või kujundada pilt Soomest, ning sellega seonduvast. Mina sain paari Suure-Jaanist pärit Mihkliga, kellel oli tore huumorisoon ning mõistis ka nalja teha, pilti valmistasime suure tähelepanuga kasutades kõiki enda oskusi ning tulemusega olime mõlemad ülirahul. Lõpuks oli aeg minul ja Mihkel Albrel lahkuda, jätsin hüvasti õpetaja ja teiste õpilastega ning jalutasime päiksepaistele vastu.

aa kauri passatit nägime ka!




chRiStIaN

A.Kivi

Reede hommikul nühkisime me kaks tundi koolipinke ja siis rallisime Helja Kirberiga Soome Instituuti. Asusime siis kohe tööpostile, nimelt aitasime me registeerimislaua juures. Vahepeal tegime me keset rasket tööd väikse söögipausi ja registeerimine jätkus täie hooga edasi. Enne 11 seatsime sammud Mart Reiniku uude majja. Kool oli ilus. Avamine toimus suures auditooriumis, mis oli meie kab.100 võrreldes ikka tohutu. Seal toimus tutvustamine, siis Soome keele lektori loeng ja viktoriin. Saanud targemaks läksime me tipatapa Reiniku vanasse hoonesse enda kõhtusid täitma. Söögiga jäime rahule. Meie meelehärmiks pidime me peale sööki Karlova Gümnaasiumisse minema, kuna meie rühmatund toimus seal. Tee ei tundunudki üheskoos väga pikk ja õige varsti laulsime me juba Karlova ajaloo klassis soome keelseid laule.Üks oli Soome rahvalaul ja teine oli mingi poliitiku kirjutatud sõnadel poplaul.Meie Aapo rühm õppis kiiresti ja õigepea olid meil laulud selged. Kahjuks pärast ma lõpetamisele ei saanud jääda, sest pidin kähku koju minema ja ära sõitma. Jäin päevaga rahule ja loodan, et külastame Kivi päeva ka järgmine aasta.

Marike:)

Aleksis Kivi päev

Aleksis Kivi päev toimus 10.oktoobril Soome instituudis. Selle päeva korraldamine on saanud traditsiooniks, igal aastal erikohas, seekord oli järg Tartu käes.Ma käisin sel üritusel esimest korda. Päev oli huvitav. Aga 10.okt seepärast ,et siis sündis Aleksis Kivi
Päev algas. Registreerimine timus Soome insituudis koos väike kohvilauaga. Sealt edasi suunuduti Tartu Mart Reiniku Gümnaasiumi uude hoonesse.
Kogu üritus algas osavõttjate tutvuistamisega. Meie koolil, Tartu Forseliuse Gümnaasiumil, oli ettevalmistatud luulekava. Minule isiklikult meeldis Tartu Tamme Gümnaasiumi etteaste, nemad esitasid mõtteta dialoogi. Hoolimatta nulltekstis oli see väga tähelepanuväärne ja meelt köitev. Edasi algas loeng ülikooli moodi, rääkima oli tulnud Tartu Ülikooli õppejõud, kes ise oli soomlane. Ome ettekande tegid ka Tartu Ülikooli tundengid, kelle erialaks oli soome keele õppimine. Aga et kogu loeng mööda külgi alla ei jookseks, siis korraldati viktoriin. Peale seda rühmatööd mingi Tartu Mart Reioniku Gümnaasiumi vanasse hoonesse lõunale. Seal lõppeski minu jaoks see päev. Kindlasti võimaluse korral võtan osa ka järgmine aasta. :)

Alexis Kivi Päev

Päev algas koolis. Veetsin seal 2 tundi ja siis seadsin sammud Mihkli ja Christianiga Soome Keele Instituuti. Tegime pattu ka tee peal. Jõudsime kohale, panime ennast kirja ja kostitasime ennast väikse kringli ja kohviga. Ootasime natuke ja liikusime siis Mart Reiniku Gümnaasiumisse. Seal oli meil suur loeng mida pidas Ülikooli lektor ja enamus õpetajad võtsid ka sõna. Tegime siis väikese pausi ja käisime vanas Mart Reiniku majas söömas. Söök oli hea. Pärast seda siis tegime veel pattu ja suundusime tagasi Mart Reiniku Gümnaasiumi. Meid jaotati laiali erinevatsse klassidesse. Mina sattusin üsna kahtlasesse klassi. Tegu oli täpselt nagu meil TFG-s Teatriõpetusega imo(in my opinion) . Seal oli meil kaks juhendajat . Ühe nime ma ei mäleta ja teise nimi oli Sampo. Ta oli soomlane igatahes. Tegelesime siis kõvasti emotsioonide ja etüüdidega ja lõpuks tehti rühm pooleks 5:5 ja sis pidime etüüdi tegema. Etüüdid tehtud ja sammud tagasi Soome Keele Instituudi poole. Seal sai veel ennast kringliga ja teega ennast kostitada ja siis hakkasid kõik ette näitama , mida nad Soome kultuuri kohta õppisid ja teada said. Mina pidin esinema näidendis aga see oli puhtalt improvisatsioon ja see tuli meil ülltavalt hästi välja. Saime isegi šokolaadi. Üldiselt oli väga tore päev ja jäin rahule = ) '

RaGnAr aka Komma

Kivi päev

Tõusin reede hommikul kell 6.55, nagu tavaliselt. Tegin oma hommikused toimingud ära ning asusin kooli poole. Kell 8.00 algas meil matemaatika, kus kordasime kolmapäevaseks kontrolltööks, 15 minutit saime niisama istuda. Järgmisena oli eesti keel, kus oli kardetuim kontrolltöö sellel nädalal, kokku-lahkukirjutamine, mida ma enda teada eriti ei oska - vajab harjutamist veel.Kui töö tehtud, asusime mõne klassikaaslasega kooli ette meie klassijuhatajat ootama, et edasi minna Kivi päevale. Meie, tüdrukud, saime õpetaja Kirberi valge Audiga otse Soome Instituudi kõrvale, haah, poisid pidid jalutama :). Läksime majja sisse, ning alles siis sain teada, et meie klass on siis registratuuris, kus õpilased, õpetajad, tudengid ja õppejõud pidid oma nime ning allkirja andma, vastutasuks sellele said nad ühe ümbriku (seal sees oli igalühel isesugune materjal). Kui kõik olid registreeritud, läksime Mart Reiniku Gümnaasiumi uude majja, auditooriumi, kus soome keele lektor pidas meile loengu, selle põhjal tehti ka meile väike viktoriin. Edasi liikusime Reiniku vanasse koolimajja, kus toimus lõunasöök, väga maitsev toit oli kusjuures. Kuna ka mina sain sellise ümbriku, siis minu ülesandeks oli minna Tartu Karlova Gümnaasiumisse soome keelseid laule laulma. Meie Marikesega siis nuputasime millist teedpidi on kõige lühem minna, sest teised meie rühmakaaslased (unustasin mainida, et iga ümbriku peal oli rühma nimi, meie kuulusime Marikesega AAPO'de hulka) olid teistest linnadest, ka oli kaasas meil soomlanna kelle nimi oli Heidi. Karlovasse jõudes otsisime klassi ülesse ning asusime rõõmsalt laulma. Päris raske oli kuid me saime hakkama, toredad laulud olid samuti. Kahjuks lõpetamisele me ei jõudnudki, pidime Marikesega ruttu bussipeale jooksma, hiljem oleks bussist maha jäänud ja ei olekski koju jõudnud. Meil on muide ühine kodutee :)
Kokkuvõttes oli päris tore päev, sain kõvasti oma soome keele hääldust lihvida :)

Liina ;)

Kivi päev

Kivi päev oli minujaoks väga omapärane ja huvitav üritus. Sai kuulda huvitavate inimeste loenguid ning näha lõbusaid soomekeelseid esinemisi. Meid kostitati Mart reiniku nimelises gümnaasiumis, kus anti meile ka väga hästi süüa. Olid ka töötoad, kus sai joonistada ilusaid pildikesi ja tutvuda uute huvitavate inimestega. Toimus ka viktoriin, mida minu võistkond kahjuks ei võitnud. Üldiselt olen päevaga väga rahul ja kindlasti külastan Kivi päeva ka järgmine aasta. :)




Mihkel Albre

Aleksis Kivi päev Tartus

Reedel, 10.10 peale teist tundi seadsime sammud Soome Intsituudi poole. Õigupoolest tüdrukud said autoga ja poisid pidid jalutama. :) Kuni kella 11ni oli meie ülesandeks registreerimislauas vastu võta külalised ja neile anda pisike mapp ning kaasa sai ka Soome Instituudi hariliku. Seal sees leidus nii mõndagi huvitavat, näiteks brošüür mis tutvustas Soome kultuuri ja tavasid. Minu ülesandeks oli külalistel lasta endal nimesildid kirjutada, et meil nimed omavahel paremini meelde jääks. Külalisi oli tulnud üle Eesti, oli ka üliõpilasi nii Tallinnast kui ka Tartust. Väike üllatus ootas kõiki keldris kuhu pandi joped, kõrval ruumis asus väike söögisaal kus sai ennast turgutada kohvi ja saiakestega. :) Kui kell oli 11.15 tikusunud, läksime Kõik koos Mart Reiniku gümnaasiumi uude majja. Väike ärevus oli sees, sest see maja on uus ja kõik räägivad sellest. Loomulikult jättis see väga hea mulje, kõik oli uus ja hästi sisustatud. Seal on päris karm kord, olemas peavad olema vahetusjalanõud ja mainin ka selle ära et selle kooli õpilased saavad majas ringi liikuda ainult kiipkaartidega. Panime oma joped ja asjad ruumidesse ära, anti ka sinised sussid jalga et me oma poriste jalgadega uusi ruume ja põrandaid ära ei määriks ning siis läksime suurde auditooriumi kuhu me ära mahutsime ja ruumi jäi tegelikult ülegi. Algus oli päris igav, kuid eriti põnevaks läks siis kui Tartu koolid hakkasid ennast tutvustama. Tutvustati enamasti soome keeles või oli kuidagi seotud sellega. Kõige enam meeldis mulle Tamme gümnaasiumi ja Reiniku gümnaasiumi esitlus. Peale seda räägiti meile eelmistest aastatest, kuidas üritused kulgenud on seoses selle päevaga. Meile tehti ka pisike viktoriin räägitu põhjal, samal ajal sai tutvuda ka oma rühma liikmetega. Siis oli kell saamas juba nii palju et sai minna Reiniku vana maja sööklasse sööma, kuid sinna ma kahjuks ei jõudnud. Ja kahjuks jäin ilma ka teistest sündmustest mis toimusid peale söömist. Aga ma usun kindlasti et väga tore oli , sest see seltskond ja ürituse sündmused jätsid juba väga hea mulje mulle :) järgmine aasta olen kindlasti lõpuni.

Maarja.