maanantai 22. lokakuuta 2007

Aleksis Kivi päev

11.oktoobril tähistati seitsmendat korda Aleksis Kivi päeva. Sel aastal peeti seda Suure-Jaani Gümnaasiumis. Lisaks mitmele kõnele ja laulule nägime Aleksis Kivi näidendit "Kihlus". See oli komöödia, mille esitas Uusikaupunki rahvateater. Kuigi minul oli tekstist suhteliselt raske aru saada, tegid näitlejad väga head tööd.
Varem ei teadnud ma Aleksis Kivist suurt midagi. Teadsin vaid, et ta oli soome kirjanik, kes kirjutas "Seitse venda". Sain teada, et Aleksis Kivi oli esimene edu saavutanud Soome kirjanik, kes kirjutas soome keeles. Ta kirjutas näidendeid, romaane ja ka luuletusi. Teda peetakse soome kirjanduse isaks.
Peale teatrietendust oli meil võimalus külastada erinevaid töötubasid. Mina käisin keeleuurimise toas, kus meile räägiti soome keele ja kultuuri õppimisvõimalustest nii eestis kui ka soomes. Varem pole mulle soome keele edasiõppimine pähegi tulnud, kuid pärast seda loengut pani see mind mõtlema. Lisaks keeleuurimise töötoale oli veel ka mölkky, muurinpohjalettu'de valmistamise ja tohusõrmuste meisterdamise toad.
Pärast seda sõitsime me Olustvere lossi, kus meile räägiti selle elanikest ja ajaloost.
Aleksis Kivi päev Suure-Jaanis oli väga tore ja tahaks väga ka järgmisel aastal sellest osa võtta.

Ei kommentteja: