torstai 23. marraskuuta 2006

Kultuurierinevused eestlase pilgu läbi

21. novembril rääkis 12.b klassi soome kultuuri ja maatundmise tunnis Soome ja Eesti kultuurierinevustest Soome Instituudi Tartu osakonna kultuurisekretär Järvi Lipasti.
Õpilased kirjutavad tunnist -

KRISTO:
Jutt oli suhteliselt huvitav ja mitmekülgne, sest teemad olid seotud tänapäeva probleemidega. Võrreldi Soome ja Eesti kombeid, mis pöörati halva asja korral nalja poole. Räägiti alkoholi tarbimisest, kehakaalust, varastamisest jmt. Esineja rääkis ka oma kogemustest ja elamustest seoses Soomega, mis paistsid väga positiivsed tema vaatenurgast, kuid loomulikult nii võib see ka olla. Lihtsalt meie kultuuride vahel on mõningaid erinevusi, mis võivad vastukajasid tekitada. Kuigi esineja oli eestlane, võis siiski aru saada, et ta ei pooldanud liialt kumbagi kultuuri. Tema jaoks olid kultuurid küll erinevad, kuid siiski ta teab ja mõistab mõlemate kombeid ning aktsepteerib neid. Esineja oli väga meeldiv oma kõne ja meeleolu poolest. Enamasti peavad ikka inimesed ennast ühest või teisest inimesest paremaks, kuid tema seda kindlasti ei teinud – jäi täiesti neutraalseks. Üldiselt oli väga huvitav jutt, millest kindlasti üks tähtis osa oli esineja esinemis- ja suhtlemisoskus.

ALLAR K:
Soome kultuuri tunnis räägiti Eesti ja Soome kultuurierinevustest. Esineja tõi väga häid näiteid mõlemalt poolt. Esinemine oli hea, teema oli huvitav ja meeldiv. See, et eestlane on varas ja soomlane on paks, oli naljakas teema. Sai ka natukene nalja. Teemad olid väga huvitavad ning ei olnud igavad. Esineja tundis klassi ees ennast mugavalt ja vabalt. Ning ta jutust tuli välja, et soomlastel on väga naljakad või imelikud kombed-reeglid, kuid eks soomlased vaatavad eestlasi samuti nii. Väike ebavõrdsus on tõesti parem kui võrdsus. Minu arvates oli Järvi Lipasti üks paremaid esinejaid, kes tundides käinud, sest teemad olid väga naljakad ning mõnusad.

REVO:
Jutt oli huvitav, sest esineja rääkis suhteliselt päevakajalistest teemadest. Ei räägitud mingist ajaloost, mis on küll tähtis, kuid pole eriti huvitav kuulata. Vestleja lisas oma juttu ka nalju ja põnevaid seikasid oma elust. Ei tekkinud tunnet, et tahaks magama jääda või üldse lahkuda. Jutt oli väga huvitav ja mitmekesine, haaras mitmeid teemasid. Vestleja oli väga vaba suhtleja ning tundis ennast väga vabalt meile esinedes. Jutt ei olnud „pähe tuubitud”, vaid tuli vabalt lihtsalt esinemise käigus (vähemalt nii tundus) ja minu arvates ongi nii just parem ja huvitavam. Tõi väga kohaseid ja häid, samuti ka naljakaid näiteid. Jäin selle esinemisega väga rahule, mulle meeldis väga, kuna oli teistest kuidagi erinev, kodusem ja huvitavam. Erinevalt paljudest teistest külalistest kuulasin ma teda huviga, et mis ta järgmisena ütleb, mitte et millal juba tund läbi saab.

LAURA:
Soome Instituudi Tartu osakonna kultuurisekretär Järvi Lipasti käis meile rääkimas Soome ja Eesti kultuurierinevustest. Tunni alguses tundus tema jutt suhteliselt igav ja üksluine, kuid kuskil poole peal läks asi huvitavaks ära. Sellist kuiva teooriat ongi igav kuulata, aga isiklike kogemuste põhjal räägitud jutt on ikka naljakam. Ja nalja oli tema jutus päris palju.
Mina elasin ka suvel mõnda aega Soomes, aga nii täpselt ma neid erinevusi ei näinud muidugi. Tänavatel liikudes mehed küll tõesti naistele uksi lahti ei teinud ja inimesi jälgides oli suhteliselt tavaline vaatepilt ka see, et naine tassis kotte ja mees kõndis, käed taskus. Muidugi oli ka erandeid. Need soomlased, kellaga mina seal suhtlesin, olid küll viisakad. Tõid mulle poest jäätist, viisid mind igale poole ja üks õhtu ühe soome perekonna juures „basseinipeol“ olles kallas mingisugune onu kohe mu klaasi täis, kui see juhtus tühjaks saama. Isegi kui ma üritasin talle selgeks teha, et ma enam ei taha, kallas ta ikkagi. Ei teagi, kas see oli siis mingisugune erandlik soomlane, et naistele juua kallas, või olid tal muud mõttes peas...

Ei kommentteja: